Mevlana`dan M.Akif`e Kültürel Dinamiklerimiz-2
Milletler ve devletler zaferleri ile yükselir kahramanları ile yücelirler. Kahramanları ve zaferleri olmayan milletlerin tarihi sığ bir göl gibidir.
Orta Asya, Azerbaycan, Kafkaslar deseniz, bütün bir Türk dünyasının kalbini hoplatırsınız. Semerkant ve Buhara deseniz milletin derin hafizasında rihteri büyük depremler meydana getirirsiniz. Balkanlar, Üsküp , Bosna,Viyana deseniz küllenmiş nice yaraları deşersiniz. Çanakkale ve Sakarya deseniz bütün bir Anadolu inler ve ayağa kalkar.Tarihi ve siyasi açıdan böyle olduğu gibi, kültür ve medeniyet açısından da böyledir. Nasıl ki, bu milletin zaferleri ve kahramanları sıradağlar gibi geçit yapıyorsa, kültürel dinamiklerimiz de elbette bundan farklı değildir.
Mevlana’lar, Yunuslar, Hoca Ahmet Yeseviler, Hacı Bektaş Veliler, Edip Ahmet’ler, Hacı Bayram-ı Veliler, Fuzuli ve Itriler, Nasrettin Hoca ve M.Akifler bizim bahçemizin şakıyan bülbülleridir.
Mazi milletlerin köküdür. Anadolu’da kökü toprağın altına dal budak salmış olan ağaçlara, ulu çınar derler.
Biz mazimizden kuvvet, ibret ve ilham alarak istikbale yürürüz..Biz tarih boyunca adalet ve hoşgörü ile kolkola yürümüş bir milletiz. Başka halkların değerlerine kültürlerine ve inançlarına saygıyı esas alan özelliğimizi dost söyler, düşman söyler. İnsanları asıp-kesen, kültür ve medeniyetleri yakıp- yıkan değil, sahip çıkarak yaşatan bir toplumuz biz.
Bizdedir sevilmeden sevmek. Bizdedir hoşgörü, iyilik ve fazilet. Bizdedir adalet ve insanlık. Bizdedir komşusu açken tok yatmamak. Kendisi için arzu ettiğini başkası için de arzu etmek.
O halde niye biz kendimizi, kültürümüzü, tarihimizi ve o güzel hasletlerimizi genç nesillerimize anlatamıyor ve tarihimizin özellik ve güzelliklerini öğretemiyoruz ? Kültürel dinamiklerimizin destanı ve türküsünü, kümbeti ve türbesini, şahikalarda taçlanan o muazzam ülküsünü, onların serencamesi ve kitabesini, şarkısı ve hikayesini,Mevlana’dan Akif’e kadar bir bir ele alan ve sunu ile izleyiciye anlatan Tarihçi Yazar Mustafa Turan Bey, bu boşluğu doldurmak için yurt içinde ve yurt dışında diyar diyar gezmekte ve geniş kitleleri bu değerlerimizle buluşturmaktadır.
Tarihi sorumluluk taşıyan her tür fert, kurum ve kuruluş böyle bir proğram düzenleyebilmektedir.